Wednesday, 29 January 2014

BERGEDIL DAGING


Bahan2:
250gm daging kisar
1 biji ubi kentang (direbus)
1 sudu makan rempah kari
½ kuib pati ayam
1 biji telur
½ sudu teh serbuk lada hitam
1 tangkai daun sup (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
Minyak masak
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
1.    Lenyek kentang hingga hancur.
2.    Masukkan daging kisar, rempah kari, kiub pati ayam, daun sup dan sedikit garam.
3.    Masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul hingga sebati.
4.    Bentukkan adunan menjadi bebola kecil dan tekankan.
5.    Pukul telur bersama serbuk lada hitam dan celupkan bebola daging.
6.    Goreng dalam minyak yang banyak dengan api sederhana hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment