Bahan2:
1 ekor ikan bawal
1 sudu makan tepung jagung
1 biji putih telur
1 biji bawang besar (potong dadu)
2 biji cili merah (dihiris)
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos plum
3 sudu makan sos cili
50ml air
1 sudu teh air limau nipis
Minyak masak
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara Memasak:
1.
Gaulkan ikan dengan tepung jagung dan putih
telur. Perapkan selama 20 minit.
2.
Goreng ikan hingga kekuningan. Angkat dan
ketepikan.
3.
Tumiskan bawang besar hingga garing.
4.
Masukkan sos tomato, sos plum, sos cili, air
limau nipis dan air. Kacau hingga mendidih.
5.
Setelah pekat, masukkan cili merah, garam dan
gula.
6.
Akhir sekali tutupkan api dan masukkan ikan
goreng ke dalam kuali dan kacau seketika.
No comments:
Post a Comment