Wednesday 29 January 2014

PUTERI AYU


Bahan2:
6 biji telur
500gm gula kastor
2 sudu teh Quick 75
500gm tepung halus
100gm tepung berserbuk penaik
60gm tepung ubi
250ml susu segar
40ml pes pandan
2 sudu teh esen pandan
200gm kelapa parut

Cara Memasak:
1.    Putar telur hingga kembang.
2.    Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dan putar lagi.
3.    Masukkan Quick 75 dan putar lagi.
4.    Kemudian masukkan susu segar, pes pandan, esen pandan, tepung halus, tepung berserbuk penaik dan tepung ubi. Gaul hingga sebati.
5.    Masukkan sedikit kelapa parut ke dalam acuan dan tekankan. Tuang bahagian atasnya dengan adunan tepung.
6.    Kukus selama 20 minit dan keluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment