Wednesday 29 January 2014

BRIYANI GAM


Bahan2:
800gm daging (bahagi 10)
1kg beras basmathi
2 ½ liter air
200ml susu cair
150ml minyak sapi
100ml air mawar
150gm dadih
3 bawang besar (dihiris)
8 ulas bawang putih (dikisar)
4cm halia (dikisar)
5 sudu makan rempah briyani
5 biji tomato (belah 4)
10 helai daun pudina
10 tangkai daun ketumbar (dihiris)
50gm badam (dibakar)
1 sudu makan bawang goreng
2 sudu makan kismis
3 sudu makan gajus
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
1.    Panaskan minyak sapi dalam kuali. Goreng bawang besar hingga lembut. Angkat dan ketepikan.
2.    Masukkan bahan yang dikisar dan masak hingga naik bau.
3.    Kemudian masukkan rempah briyani dan kacau hingga garing.
4.    Masukkan daging, air, susu cair, dadih, badam, tomato dan setengah daripada daun ketumbar dan daun pudina. Kacau sekali-sekala hingga daging empuk.
5.    Tutup api dan masukkan beras, air mawar, bawang besar, bawang goreng, kismis dan gajus ke dalam kuali. Gaul sehingga rata.
6.    Akhir sekali masukkan campuran ke dalam periuk nasi elektrik. Alaskan kain di atasnya dan tutup periuk. Letakkan lesung batu di atas periuk, kemudian tanak hingga masak.

No comments:

Post a Comment