Bahan2:
1kg nanas
200ml air
4 sudu makan minyak masak
1 sudu makan gula merah
3cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 sudu makan udang kering (ditumbuk)
2cm halia (ditumbuk)
3 sudu makan rempah kari
3 sudu makan kerisik (dikisar)
1 keping asam gelugur
800ml santan
Garam secukup rasa
Cara Memasak:
1.
Rebus nanas dengan sedikit air hingga lembut dan
toskan.
2.
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis,
bunga cengkih, daun kari dan bahan yang ditumbuk hingga naik bau.
3.
Masukkan rempah kari dan kerisik. Masak hingga
garing.
4.
Masukkan santan dan kacau hingga mendidih.
5.
Kemudian masukkan gula merah, asam gelugur dan
garam.
6.
Apabila kuahnya pekat, masukkan nanas dan kacau
hingga masak.
No comments:
Post a Comment