Wednesday, 29 January 2014

PACERI NANAS


Bahan2:
1kg nanas
200ml air
4 sudu makan minyak masak
1 sudu makan gula merah
3cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 sudu makan udang kering (ditumbuk)
2cm halia (ditumbuk)
3 sudu makan rempah kari
3 sudu makan kerisik (dikisar)
1 keping asam gelugur
800ml santan
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
1.    Rebus nanas dengan sedikit air hingga lembut dan toskan.
2.    Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, daun kari dan bahan yang ditumbuk hingga naik bau.
3.    Masukkan rempah kari dan kerisik. Masak hingga garing.
4.    Masukkan santan dan kacau hingga mendidih.
5.    Kemudian masukkan gula merah, asam gelugur dan garam.
6.    Apabila kuahnya pekat, masukkan nanas dan kacau hingga masak.

No comments:

Post a Comment