Wednesday 29 January 2014

IKAN PEKASAM


Bahan2:
10 ekor ikan sepat
100gm beras
10 keping asam gelugur
80gm garam
50gm air asam jawa
120ml air
1 sudu makan jus limau nipis
1 sudu teh serbuk kunyit

Cara Memasak:
1.    Perapkan ikan bersama jus limau nipis dan 1 sudu garam selama 3 jam. Bersihkan dengan air dan toskan.
2.    Kemudian campurkan baki garam dan serbuk kunyit dengan ikan tersebut.
3.    Selitkan sekeping asam gelugur ke dalam perut setiap ekor ikan.
4.    Lumurkan air asam jawa pada ikan dan susun ikan di dalam bekas tertutup. Biarkan selama 2 malam.
5.    Goreng beras tanpa minyak hingga kekuningan, kemudian kisar halus.
6.    Lumurkan beras halus tersebut pada ikan dan perap lagi.

No comments:

Post a Comment