Wednesday, 29 January 2014

DALCA DAGING

Bahan2:
200gm daging
400ml santan
1 biji ubi kentang (potong dadu)
½ biji lobak merah (potong dadu)
3 batang kacang panjang (potong)
2 biji terung bulat (dibelah 4)
1 kiub pati ayam
2 sudu makan kacang dal (direbus)
2 sudu makan rempah kari
2cm halia (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
½ ulas bawang besar (dihiris)
Minyak masak
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
1.    Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga naik bau.
2.    Masukkan rempah kari dan kacau hingga garing. Masukkan daging dan goreng selama 5 minit.
3.    Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih.
4.    Apabila mendidih, masukkan kacang dal, kentang, lobak merah, kacang panjang, terung bulat, kiub pati ayam dan garam. Masak hingga sayur-sayuran lembut.

No comments:

Post a Comment