Bahan2:
200gm daging
400ml santan
1 biji ubi kentang (potong dadu)
½ biji lobak merah (potong dadu)
3 batang kacang panjang (potong)
2 biji terung bulat (dibelah 4)
1 kiub pati ayam
2 sudu makan kacang dal (direbus)
2 sudu makan rempah kari
2cm halia (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
½ ulas bawang besar (dihiris)
Minyak masak
Garam secukup rasa
Cara Memasak:
1.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia
dan bawang besar hingga naik bau.
2.
Masukkan rempah kari dan kacau hingga garing.
Masukkan daging dan goreng selama 5 minit.
3.
Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih.
4.
Apabila mendidih, masukkan kacang dal, kentang,
lobak merah, kacang panjang, terung bulat, kiub pati ayam dan garam. Masak
hingga sayur-sayuran lembut.
No comments:
Post a Comment