Wednesday 29 January 2014

SOTONG BEREMPAH


Bahan2:
600gm sotong
500ml air
4 biji telur
2 biji bawang besar (dicincang)
1 biji cili hijau (dicincang)
1 biji cili merah (dicincang)
1 biji bawang besar (dihiris)
4 sudu makan rempah kari
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula pasir
½ sudu teh serbuk lada hitam
100ml minyak masak
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
1.    Pukul telur dan masukkan separuh daripada bawang, cili hijau, cili merah dan garam hingga rata.
2.    Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
3.    Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan permukaan atasnya dengan lidi agar isinya tidak terkeluar. Ketepikan.
4.    Kemudian panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan separuh daripada bawang dan cili yang telah digunakan tadi hingga naik bau.
5.    Masukkan rempah kari dan cili kisar. Apabila garing, masukkan air. Dan apabila kuahnya separuh pekat, masukkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula pasir.
6.    Akhir sekali masukkan sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Masukkan bawang besar yang dihiris dan kacau hingga layu.

No comments:

Post a Comment